Med květový pastovaný 700g - Vášnivý včelař

Med květový pastovaný 700g - Vášnivý včelař

(0x)
Doporučujeme
Výrobce
Vášnivý včelař
Kód
MKPa700
Hmotnost
1,1 kg
Dostupnost
Skladem
K dodání v úterý 26.11.2024

Kdy zboží dostanete?

PPL - kurýrní služba (do 12,0 Kg) v úterý 26.11.2024

Osobní odběr Vráž v úterý 26.11.2024

Zásilkovna na výdejnu (do 5 Kg) ve středu 27.11.2024

Termíny dodání jsou platné, pokud objednáte nyní, 21.11.2024 7:57 a pro 1 ks.

Naše cena
180,00 Kč/ks
Balné křehkého zboží
5,00 Kč není zahrnuto v ceně
ks

Popis

Za pastovaným květovým medem nehledejte žádný zvláštní druh medu. Jde o jarní květový med, který naše holky nasbíraly z nejrůznějších bylin, lučního kvítí a ovocných stromů. Liší se pouze tím, že jeho přirozená krystalizace byla ovlivněna tak, aby i zkrystalizovaný šel lehce namazat na pečivo a nemusel se před použitím rozpouštět.

Jsme hrdi na to, že náš Med květový jarní má právo nosit kvalitativní značku:

  • PRÁCHEŇSKO regionální produkt

 

Charakteristika pastovaného medu

Pojďme si vysvětlit, co je to vlastně ta krystalizace. Obzvláště květový med jarní velmi rychle mění své tekuté skupenství na pevné. Je to jeho přirozená vlastnost dokládající jeho pravost. Krystalizační jádra vyvolávají proměnu „tekutého“ cukru na krystaly. Ty jsou špičaté, dobře do sebe zapadají, a právě díky tomu nelze přirozeně zkrystalizovaný med pohodlně odebírat lžící. Třecí plocha je mezi krystaly až tak vysoká, že byste u některých druhů jarních medů i kovovou lžíci zlomili.

U pastovaného medu, někdy se můžete setkat také s výrazem šlehaný med, včelař nijak do složení medu nezasahuje. Jediné, co se s medem provádí, je jeho pravidelné pomalé míchání poté, co začne přirozeně krystalizovat. Zkrátka s ním po dobu jeho krystalizace jednou za hodinu krátce zamícháme, k čemuž používáme automatizovaný stroj zvaný pastovač. Díky pravidelnému míchání se postupně tvořící krystaly o sebe tak omílají, až je jejich tvar v podstatě kulovitý. Minimální vzájemná adheze krystalů pak způsobí, že je med i po zkrystalizování krémový a lze pohodlně namazat na pečivo.

Pastovaný med můžete použít i do čaje, není to žádný problém, rozpustí se úplně stejně, jako med tekutý, jen to trvá o nepatrnou chviličku déle. Pokud sklenici s pastovaným medem rozpustíte ve vodní lázni celou, získáte znovu med tekutý. Avšak pozor, pokud byste med nezkonzumovali v tekuté podobě, zkrystalizuje opět svým přirozeným způsobem, tj. do tuha.

Barva pastovaného medu je bílá. Taková je i barva přirozeně zkrystalizovaného medu, ať měl v tekuté formě barvu víceméně jakoukoliv. Pastují se výhradně medy květové jarní, které jsou v přirozeně zkrystalizovaném stavu nejtužší. Medovicové medy a květové medy jednodruhové (např. lipový) se obvykle nepastují, neboť přirozeně krystalizují jemněji.

Pokud milujete pečivo s máslem a medem, ale štve vás, že med z něj stéká, vyzkoušejte med pastovaný. Chutná stejně, ale neteče – setrvá tam, kam jste jej namazali. O své unikátní účinky pastovaný med samozřejmě nepřichází.

 

Proč je náš med výjimečný?

Nejdůležitější roli hraje lokalita. Obec Vráž, kde žijeme nejen my, ale také naše včelky, neobklopují žádné lány chemicky ošetřovaných plodin, nýbrž hned tři přírodní rezervace - Hrby, Čertova hora a Žlíbky. Každá z nich je jiná, všechny nádherné. Rozkvetlé louky a lesy, žijící si svým vlastním, přirozeným životem, jsou na chuti medu zkrátka znát.

Neméně důležitým aspektem je velmi citlivé zpracování medu - ručně vybíráme plásty s medem z úlů, ručně je odvíčkováváme a vkládáme do medometu, ručně plníme med do sklenic, ručně lepíme etikety. Při zpracování medu navíc dbáme na to, aby přišel do styku jen s takovými materiály, které neuškodí jeho prvotřídní kvalitě. Používáme proto výhradně potravinářkou nerez, potravinářský plast a sklo.

 

Med květový pastovaný 700g - Vášnivý včelař

Původ: ČR

Nebyly dodány žádné přísady ani pomocné látky.

Minimální trvanlivost je uvedena na etiketě.

Med skladujte v uzavřené sklenici v suchu a temnu. Ideální skladovací teplota je 15-20°C.

 

Parametry

Soubory ke stažení

Odkazy a videa

Komentáře

Hodnocení

0

Hodnotilo 0 uživatelů

5
4
3
2
1

Články